Nadácia Milana Šimečku chce zriadiť 10 poradenských centier

26.10.2005 Prešov

Prešov 26. októbra (TASR) - Nadácia Milana Šimečku (NMŠ) chce do konca roka 2007 zriadiť 10 centier lokálneho pracovného poradenstva (CLPP) na území Prešovsk...
Prešov 26. októbra (TASR) - Nadácia Milana Šimečku (NMŠ) chce do konca roka 2007 zriadiť 10 centier lokálneho pracovného poradenstva (CLPP) na území Prešovského a Košického kraja. Majú byť novou bezodplatnou službou predovšetkým pre dlhodobo nezamestnaných, z ktorých značnú časť tvoria v oboch krajoch Rómovia.

Podľa Ondřeja Podušku z NMŠ vznik CLPP a ich zosieťovanie bude výsledkom projektu Centrá lokálneho pracovného poradenstva – nová služba pre marginalizované skupiny. Na jeho dva a polročnú realizáciu získali v rámci Iniciatívy spoločenstva EQUAL z Európskeho sociálneho fondu (ESF) Európskej únie 12,4 milióna Sk. Z tejto sumy nič nie je určené na samotnú prevádzku CLPP. Okrem priamej podpory služieb pre nezamestnaných je cieľom projektu pomenovávanie a odbúravanie regionálnych a aj celoštátnych bariér pri vstupe takýchto osôb na trh práce.
Projektovými partnermi NMŠ sú občianske združenia Člověk v tísni – pobočka Slovensko, Kolpingovo dielo na Slovensku, Asociácia terénnych sociálnych pracovníkov a Ľudia a perspektíva.
Na dnešnej prezentácii v Prešove Poduška uviedol, že ideový zámer projektu patrí združeniu Člověk v tísni – pobočka Slovensko. To už vytvorilo sieť piatich CLPP, fungujúcich v Lipanoch, Vranove nad Topľou, Kežmarku a v obciach Hermanovce a Zborov. Markéta Hajská, koordinátorka siete uviedla, že doteraz evidujú asi 500 klientov.
Zborovskému CLPP sa v tomto roku podarilo zamestnať 24 ľudí na pracovnú zmluvu, 11 na dohodu a 30 prešli rekvalifikačnými kurzami. Prevažne išlo o miestnych Rómov, uplatnenie našli v lesnom hospodárstve, stavebníctve i na pracovných turnusoch v SR a v Česku. Pracovník tohto centra Albín Cina povedal, že veľmi úzko spolupracujú s Úradom práce v Bardejove a svoje skúsenosti chcú odovzdať aj ďalším obciam okresu. Na začiatku činnosti CLPP nie všetci zamestnávatelia chceli spolupracovať. Klientov najprv navštevovali v teréne, teraz už záujemcovia o poradenstvo chodia sami do CLPP.
 

Vyberte región

mark